parallax background

Spierpijn en vermoeidheid zijn vaak de voorlopers van een blessure. Dit geldt niet alleen voor sporters maar voor iedereen die zich intensief inspant. Blessurepreventie richt zich op het voorkomen van deze blessures en het herstel na inspanning. Helaas zijn niet alle sportblessures te voorkomen. In dit geval is een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) heel belangrijk.

Blessurepreventie

Voorkomen Is beter dan genezen

Het is belangrijk om een gezond lichaam gezond te houden: Kortom, voorkomen is beter dan genezen. In het algemeen wordt er pas behandeld als het kwaad al is geschied en wordt er pas ingegrepen bij een blessure. Overbelasting sluipt er vaak langzaam in. Er is nog geen duidelijke blessure, maar de eerste signalen zijn er wel, doch deze worden niet of nauwelijks onderkend.

Preventie en voorlichting

Veel blessures zijn te voorkomen door het nemen van de juiste maatregelen zoals materiaal keuze, voeding, voldoende nachtrust en een verantwoorde trainingsopbouw waarbij aandacht is voor de balans tussen belastbaarheid en belasting. Ook herhaald blessureleed voorkomen start met het goed in beeld krijgen van de oorzaak om vanuit daar gerichte stappen te zetten naar herstel. Onderzoek en voorlichting spelen hierin een belangrijke rol.

Verschillende vormen

Blessurepreventie kent drie vormen: primaire, secundaire en tertiaire preventie:

  • Primaire preventie: Het voorkomen van de primaire oorzaak van blessures, zonder dat er klachten zijn.
  • Secundaire preventie: Het vroegtijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van blessurevorming en overbelasting.
  • Tertiaire preventie: Het snel nemen van maatregelen bij acute blessures, het geven van een goede behandeling en verzorging in alle stadia van de blessure, ook nadat de blessure genezen is.

EHBSO

Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen
Veel sportblessures zijn te voorkomen, maar helaas niet allemaal. Een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) is daarbij heel belangrijk. Het herstel van een sportblessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden.

Adequate partner

Grotere sportevenementen zijn vaak goed georganiseerd met een goede medische opvang en EHB(S)O. Bij kleinere sportevenementen, binnen sportverenigingen of wanneer je bijvoorbeeld een sportief teamuitje organiseert, is dit vaak niet zo. Als gediplomeerd  sportmasseur/EHBSO’er stel ik mij graag beschikbaar en heb je aan mij een adequate partner.

Evenementen en activiteiten

Door de vele cursussen, trainingen en opleidingen heb ik een groot netwerk opgebouwd met partners uit het vak welke kennis hebben van zaken. Met deze mensen werk ik graag samen, mensen die weten wat ze doen en waarbij de cliënt voorop staat. Met ons kan jou evenement geslaagd worden en een betrouwbare en gezonde uitstraling tonen. Ben je geïnteresseerd als vereniging of bedrijf? Maak dan vrijblijvend een afspraak waarin wij samen de mogelijkheden kunnen bespreken!